Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Olejek eteryczny lawendowy 100% naturalny

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 14,00 zł 14.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Olejek eteryczny lawendowy 100% naturalny

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Lawenda stosowana jest w medycynie tradycyjnej i ludowej różnych części świata do leczenia szeregu schorzeń żołądkowo-jelitowych, nerwowych i reumatycznych. Olejek lawendowy pozyskiwany jest ze świeżych kwiatów lawendy w procesie destylacji. Sądząc z doniesień literaturowych, był on pierwszym olejkiem używanym jako środek aseptyczny przyspieszający gojenie się ran i niwelujący podrażnienia skóry.

Właściwości: uspokajające, relaksujące, odprężające, wyciszające, przeciwzapalne, przeciwtrądzikowe, regenerujące, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwdrgawkowe, spazmolityczne, miejscowo znieczulające, przeciwutleniające.


Zalecane stężenie: 0.5-2%

Zastosowanie:

Skóra/ciało:

  • Działanie aseptyczne, przeciwzapalne i kojące olejku lawendowego znalazło duże zastosowanie w pielęgnacji zmian trądzikowych, przyczyniając się do zmniejszenia ilości wydzielanego łoju i zniszczenia bakterii odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych.
  • Regularne stosowanie olejku na skórę, spowoduje jej wyraźne wygładzenie, przyspieszy bliznowacenie poprzez stymuluję wzrostu nowych, zdrowych komórek.
  • Doskonale sprawdzi się w redukcji rozstępów, wmasowany w skórę w połączeniu z olejem bazowym wzmocni włókna kolagenowe oraz uelastyczni skórę.
  • Ponadto działa łagodząco na poparzenia słoneczne, stany zapalne skóry i zmniejsza ból spowodowany ukąszeniami owadów.
  • Skutecznie wspomaga walkę z łupieżem, wzmacnia włosy i zmniejsza ich wypadanie.
  • Olejek lawendowy jest bardzo silnym antyoksydantem, dlatego z sukcesem stosuje się go w kosmetykach przeciwstarzeniowych.
  • Olejek lawendowy rozszerzenia włosowate naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie skóry oraz zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się płynów w organizmie, dzięki czemu sprawdzi się w walce z cellulitem.

Aromaterapia:

  • Inhalacje z dodatkiem olejku lawendowego polecane są zwłaszcza przy przeziębieniu, zapaleniu gardła, katarze, grypie, astmie czy zapaleniu krtani.
  • Wmasowany w skronie przynosi ulgę przy uporczywych bólach głowy i migrenie.
  • Działając ogólnie na cały ustrój, zmniejsza ciśnienie krwi i przeciwdziała gromadzeniu się płynów w organizmie, a także reguluje zaburzenia gastryczne, niweluje wzdęcia, kolki i nudności.
  • Relaksująca kąpiel z dodatkiem olejku zmniejszy napięcie i nerwowość, zadziała uspokajająco i wyciszająco, pozwoli się odprężyć i zregenerować.
  • Doskonale sprawdzi się na problemy ze snem, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Stosowanie olejku lawendowego w sypialni zapewni wyciszająco atmosferę, która sprzyja zasypianiu.

Propozycje stosowania olejku lawendowego:

  • Dodaj 10 - 15 kropli olejku do wanny wypełnionej wodą, aby zapewnić sobie relaksującą kąpiel, która zregeneruje ciało i umysł (polecana zwłaszcza po stresującym dniu).
  • Wymieszaj 1 łyżkę oleju bazowego (np. oleju ze słodkich migdałów lub jojoba) z 3 - 4 kroplami olejku, a następnie wykonaj masaż ciała. Ten prosty zabieg pomoże poprawić kondycję skóry, a jednocześnie korzystnie wpłynie na nasz nastrój.
  • Wykorzystaj olejek w rozpylaczu lub dyfuzorze (5-7 kropli na 1 litr wody), lawendowy aromat rozniesie się po pomieszczeniu, pozwoli ukoić nerwy, ułatwi zasypianie i zapewni spokojny i jakościowy sen. Dla silniejszego efektu można nakropić 2 krople olejku na poduszkę lub kołdrę.
  • Użyj w kominku do aromaterapii – dodaj 5-10 kropli do miseczki wypełnionej wodą.
  • Dodaj kilka kropli olejku do szamponu lub odżywki (2-3 krople na jedno mycie), a włosy odwdzięczą nie zdrowym blaskiem, brakiem przetłuszczenia i wzmocnionymi cebulkami.

Uwagi:

Wyłącznie do użytku zewnętrznego.

Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Reakcja na dany produkt jest kwestią indywidualną. Olejek może wywoływać reakcje niepożądane u niektórych osób.

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA. Nie przekraczać zaleconego maksymalnego dozowania.

Ze względu na własności drażniące lawenda nie nadaje się do przygotowywania maseczek kosmetycznych!

Specyfikacja

INCI Lavandula Angustifolia Oil
Skład Lavandula Angustifolia Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*, Coumarin* *naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI według 7 poprawki do Dyrektywny Kosmetycznej UE
Pozyskiwanie destylacja parą wodną
Postać ciecz o barwie od bezbarwnej do jasnożółtej, o charakterystycznym, świeżym, kwiatowym zapachu
Kraj pochodzenia Francja
Zalecane stężenie 0,5 - 2%
Przechowywanie w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętej buteleczce z ciemnego szkła, chronić przed działaniem promieni słonecznych i źródłami ciepła. W miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci
Temperatura zapłonu 71°C
Spełnia wymagania wegańskie Tak

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl