Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Olej z nasion opuncji figowej Ekologiczny

olej z opuncji figowej
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 120,00 zł 120.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ekologiczny olej z nasion opuncji figowej

100% ekologiczny, nierafinowany, tłoczony na zimno

Opuncja figowa, zwana także figą indyjską lub figą kaktusową, jest gatunkiem pochodzącym z Meksyku. Już w czasach starożytnych była uważana przez Azteków za roślinę świętą, która zapewniała długie życie w pełni zdrowia. Dzisiaj jest cenioną rośliną leczniczą, wykorzystywaną w fitoterapii i kosmetyce. Cena oleju z opuncji jest dość wysoka. Wytłaczanie jest procesem niezwykle pracochłonnym i czasochłonnym. Potrzeba około 1 miliona pestek, by uzyskać 1 litr oleju! Cechą wyróżniającą olej z opuncji jest lekka konsystencja, która nie pozostawia tłustego filmu na skórze (osoby z tłustą cerą bardzo to docenią). Co ciekawe, olej z opuncji figowej przez niektórych nazywany jest naturalnym botoksem. 


Właściwości oleju z opuncji figowej:

  • Za sprawą wysokiej ilości cennych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9 intensywnie odżywia i przywraca odpowiedni poziom nawilżenia i natłuszczenia skóry.
  • Jest naturalnym i bardzo silnym antyoksydantem, przeciwdziała wczesnemu starzeniu się skóry, poprawia jędrność, zwiększa gęstości i elastyczność skóry.
  • Regularne stosowanie oleju z opuncji znacząco wygładza i uelastycznia skórę, pozostawiając ją miękką, jędrną i pełną blasku.
  • Olej z nasion opuncji figowej doskonale wpływa na skórę suchą i podrażnioną, nawilża ją i regeneruje.
  • Wysoka zawartość fitosteroli, które uznawane są za roślinny odpowiednik steroli występujących w skórze, wpływa na wzmocnienie bariery naskórka, chroni ją przed utratą wody (TEWL) oraz przed działaniem czynników zewnętrznych.
  • Znajduje zastosowanie również w pielęgnacji cery mieszanej i tłustej, regulując wydzielanie sebum i zmniejszając widoczność porów.
  • Wpływa na regenerację skóry, szybsze gojenie i wyciszenie stanów zapalnych, co doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej i podrażnionej.
  • Olej uznawany jest za niewywołujący alergii, dlatego mogą go stosować osoby z bardzo wrażliwą skórą, cierpiące na schorzenia takie jak AZS (atopowe zapalenie skóry) czy łuszczycę.
  • Olej z opuncji figowej stosowany jest także w pielęgnacji włosów – przede wszystkim polecany do olejowania włosów wysokoporowatych. Doda włosom blasku, wyraźnie je wzmocni i wygładzi.

Składniki aktywne: kwasy tłuszczowe Omega-6 (kwas linolowy) i Omega-9 (kwas oleinowy), tokoferole (witamina E), β-karoten, fitosterole, karotenoidy, betalainy.

Typ cery: każdy typ cery, w szczególności dojrzała, sucha i wrażliwa. Odpowiedni dla delikatnej skóry wokół oczu.


Jak stosować?

  1. Jako pielęgnacyjny olejek – niewielką ilość oleju aplikuj na oczyszczoną, lekko wilgotną (np. użyj wybranego hydrolatu) skórę twarzy, szyi i dekoltu. Delikatnie wmasuj okrężnymi ruchami, do całkowitego wchłonięcia.
  2. Jako serum pod oczy – aplikuj olej na oczyszczoną skórę wokół oczu, delikatnie wmasuj. Ważne! Nie nanoś produktu zbyt blisko linii rzęs ani na powieki, by olej nie dostał się do oczu.
  3. Połącz olej z kwasem hialuronowym na zasadzie dwufazowego nawilżacza - wymieszaj na dłoni porcję oleju z porcją kwasu i aplikuj na skórę.
  4. Połącz olej z kremem - wymieszaj na dłoni porcję oleju z porcją kremu i aplikuj na skórę.
  5. Jako składnik receptur DIY (faza tłuszczowa): kremów, serów, balsamów.

Przed zastosowaniem zaleca się wykonać próbę uczuleniową na małym fragmencie skóry.


Uwagi:

Surowiec kosmetyczny do użytku zewnętrznego.

Unikaj bezpośredniego kontaktu z oczami.

Surowiec pozyskiwany jest z roślin, dlatego poszczególne partie mogą się nieznacznie różnic kolorem i zapachem. Nie wpływa to jednak na jego właściwości.

Produkt posiada certyfikat ECOCERT.

Olej sprzedawany jest w szklanej butelce z pipetą.

Specyfikacja

INCI Opuntia Ficus-Indica (Prickly Pear) Seed Oil
Pozyskiwanie Tłoczenie na zimno nasion opuncji figowej Opuntia ficus-indica pochodzącej z ekologicznych upraw
Postać Płynny olej o charakterystycznym aromacie i żółtozłotym kolorze
Komedogenność Bardzo niska
Kraj pochodzenia Maroko
Rozpuszczalność w tłuszczach
Zalecane stężenie w kosmetykach 1 - 100%
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i zacienionym, z dala od źródeł ciepła, szczelnie zamknięty
Spełnia wymagania wegańskie Tak

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl