Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Olej arganowy Ekologiczny

olej arganowy
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 28,00 zł 28.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ekologiczny olej arganowy

nierafinowany, tłoczony na zimno

Ze względu na swoje cenne właściwości olej arganowy stosowany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Pozyskiwany jest z ziaren drzewa arganowego (Argania spinosa) będącego endemitem Maroka. Drzewo arganowe (Argania spinosa (L.) Skeels) znane jest również pod nazwą argania żelazna, co wiąże się z niezwykłą twardością drewna, charakterystyczną dla wielu roślin z tej rodziny.


 Właściwości:

  • Zapobiega powstawaniu zmarszczek, wzmacnia przydatki skórne, w tym włosy, odnawia płaszcz hydrolipidowy skóry.
  • Chroni naskórek przed wysychaniem, nawilża go i wygładza.
  • Wpływa odmładzająco na skórę, przeciwdziała przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, wygładza już powstałe. Zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Olej z arganii przeznaczony jest dla skór wrażliwych, dojrzałych i suchych, ze skłonnością do alergii oraz cer trądzikowych. Działa przeciwzapalnie i regenerująco na naskórek, łagodzi objawy alergii oraz trądziku. Reguluje aktywność gruczołów łojowych. Stosowany na blizny przyczynia się do ich spłycenia oraz wyrównania kolorytu.
  • W oleju występują także sterole roślinne, węglowodór skwalen oraz witamina E zwana „witaminą młodości”, która skutecznie chroni komórki organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników.
  • Wysoka zawartość steroli wpływa regenerująco i odżywczo na naskórek, dlatego może być stosowany w pielęgnacji podrażnionej skóry po depilacji czy goleniu.
  • Obecne w oleju karotenoidy (głównie żółte ksantofile), flawonoidy oraz liczne związki fenolowe (kwas ferulowy, kawowy) posiadają doskonałe właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.
  • Olej ma lekką konsystencję, szybko się wchłania oraz dociera do głębokich warstw skóry. Jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów – to hit wśród kosmetyków anty-aging. Polecany także w dysfunkcjach skóry, gdyż działa łagodząco, dodatkowo jest produktem niskiego ryzyka mikrobiologicznego i może być stosowany na podrażnioną skórę. Doskonale regeneruje skórę uszkodzoną, popękaną i chorą: trądzikową, łuszczycową, z problemem egzemy i atopowo zaognioną.
  • Olej arganowy nie obciąża włosów, po jego zmyciu są lekkie i łatwo się układają. Zatrzymuje wilgoć w strukturze włosa, pozytywnie wpływa na jego kondycję.

Składniki aktywne: kwas oleinowy, kwas linolowy, karoteny, tokoferole, alkohole trójterpenowe, sterole, ksantofile, związki fenolowe (m.in.: kwas kawowy, oleuropeina, kwas waniliowy, tyrosol, kwas ferulowy, kwas syringowy, pirokatechina i rezorcyna).


Dla kogo: każdy rodzaj cery, w szczególności cera dojrzała, sucha, odwodniona, wrażliwa.

Rodzaj włosów: średnioporowate.


Jak stosować?

  1. Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy i ciała – niewielką ilość oleju arganowego aplikuj na lekko wilgotną skórę.
  2. Połącz olej z kwasem hialuronowym na zasadzie dwufazowego nawilżacza - wymieszaj na dłoni porcję oleju z porcją kwasu hialuronowego i aplikuj na skórę.
  3. Połącz olej arganowy z kremem, balsamem - wymieszaj na dłoni porcję oleju z porcją kremu, balsamu i aplikuj na skórę.
  4. Jako składnik maseczki w proszku – dodaj kilka kropli oleju do ulubionej maseczki w celu wzbogacenia jej składu.
  5. Jako olej regenerujący końcówki włosów – niewielką ilość oleju nałóż na mokre bądź suche końcówki włosów, nie spłukuj.
  6. Jako dodatek do odżywki/maski do włosów – wymieszaj na dłoni porcję odżywki z porcją oleju i aplikuj na umyte, wilgotne włosy, załóż czepek i po upływie 20 - 30 minut spłucz balsam ciepłą wodą.
  7. Do olejowania włosów – porcję oleju zaaplikuj na włosy, następnie je rozczesz, by dokładnie rozprowadzić olej, po upływie 30 – 60 minut umyj włosy szamponem.
  8. Jako olejek regenerujący i pielęgnujący dłonie i paznokcie – odrobinę olejku wmasuj w dłonie, płytkę paznokcia oraz skórki.
  9. Jako składnik receptur DIY (faza tłuszczowa): kremów, serów, balsamów.

Przed zastosowaniem zaleca się wykonać próbę uczuleniową na małym fragmencie skóry.


Uwagi:

Surowiec kosmetyczny do użytku zewnętrznego.

Surowiec pozyskiwany jest z roślin, dlatego poszczególne partie mogą się nieznacznie różnic kolorem i zapachem. Nie wpływa to jednak na jego właściwości.

Produkt certyfikowany zgodnie ze standardem COSMOS.

Olej sprzedawany jest w szklanej butelce z pipetą.

Specyfikacja

INCI Argania Spinosa (Argan) Kernel Oil
Pozyskiwanie Tłoczenie na zimno orzechów drzewa arganowego Argania Spinosa pochodzącego z ekologicznych upraw.
Postać Płynny, lekko mętnawy olej, z możliwym osadem, o charakterystycznym zapachu i jasnożółtym kolorze
Komedogenność Niska
Kraj pochodzenia Maroko
Rozpuszczalność w tłuszczach
Zalecane stężenie w kosmetykach 1 - 100%
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i zacienionym, szczelnie zamknięty. Unikać temperatury przekraczającej 25 stopni C, powyżej tej temperatury olej przechowywać w lodówce – wówczas lekko tężeje
Spełnia wymagania wegańskie Tak

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl