Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Olej JOJOBA Ekologiczny

olej jojoba ekologiczny 30ml
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 14,10 zł 14.10
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ekologiczny olej JOJOBA

nierafinowany, tłoczony na zimno

Olej jojoba pozyskuje się z nasion wiecznie zielonego krzewu zwanego simondsją kalifornijską. Jest tak naprawdę woskiem roślinnym o składzie zbliżonym do ludzkiego sebum, dzięki czemu nie powoduje uczuleń ani alergii. Szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

W porównaniu do innych olei nie zawiera jednak trójglicerydów, dlatego też można przechowywać go przez dłuższy czas, ponieważ nie jełczeje i nie traci swoich właściwości.


Właściwości oleju jojoba:

  • Ze względu na bogatą zawartość składników aktywnych wykazuje działanie: nawilżające, natłuszczające, regenerujące, bakteriostatyczne i łagodzące stany zapalne skóry.
  • Jest bardzo uniwersalny w użyciu, nadaje się do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.
  • Stosowanie oleju jojoba korzystnie wpływa na odbudowę warstwy hydrolipidowej skóry i doskonale ją nawilża, a jednocześnie nie dopuszcza do ponownego przesuszenia, dzięki tworzeniu się delikatnej warstwy okluzyjnej na jej powierzchni.
  • Jako dodatek do codziennej pielęgnacji zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia i nawodnienia skóry, przez co znacząco wygładza i uelastycznia skórę.
  • Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B przyczynia się do poprawy stanu skóry, przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych, a także odpowiada za pigmentację włosa.
  • Za sprawą naturalnie występujących antyoksydantów (witamina E), zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry i powstawania zmarszczek.
  • Dzięki obecności cynku łagodzi i przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, a także działa antybakteryjnie, przez co z powodzeniem może być wykorzystywany do pielęgnacji cery trądzikowej.
  • Obecna w składzie oleju miedź, łącząc się z białkami w naszej skórze, pomaga znacząco wygładzać zmarszczki i poprawiać jędrność skóry. Dzieje się tak poprzez stymulację komórek skóry do produkcji większych ilości kolagenu i elastyny, które są odpowiedzialne za młody i promienny wygląd skóry. Miedź wpływa na dobrą kondycję włosów, wzmacnia je i hamuje ich wypadanie.
  • Olej jojoba eliminuje łupież, łagodzi świąd oraz stany zapalne skóry głowy, reguluje przetłuszczanie się włosów.
  • Świetnie sprawdza się do masażu ciała, ujędrnia skórę, zapobiega rozstępom oraz wspomaga redukcję „pomarańczowej skórki”. Może być stosowany przez kobiety w ciąży.

Składniki aktywne:

Witaminy z grupy B, witamina E i A, fitosterole, składniki mineralne: selen, cynk, jod, miedź, chrom.


Dla kogo:

każdy rodzaj cery.


Jak stosować?

  1. Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy i ciała – niewielką ilość oleju aplikuj na lekko wilgotną skórę. Stosuj również na spierzchnięte i podrażnione usta.
  2. Połącz olej z żelem hialuronowym na zasadzie dwufazowego nawilżacza - wymieszaj na dłoni porcję oleju z porcją żelu i aplikuj na skórę.
  3. Połącz olej jojoba z kremem, balsamem - wymieszaj na dłoni porcję oleju z porcją kremu, balsamu i aplikuj na skórę.
  4. Jako składnik maseczki w proszku – dodaj kilka kropli oleju do ulubionej maseczki w celu wzbogacenia jej składu.
  5. Jako olej do masażu ciała.
  6. Jako olej regenerujący końcówki włosów – niewielką ilość oleju nałóż na mokre bądź suche końcówki włosów, nie spłukuj.
  7. Jako dodatek do odżywki/maski do włosów – wymieszaj na dłoni porcję odżywki z porcją oleju i aplikuj na umyte, wilgotne włosy, załóż czepek i po upływie 20 - 30 minut spłucz balsam ciepłą wodą.
  8. Do olejowania włosów – porcję oleju zaaplikuj w nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy, załóż czepek i po upływie 30 – 50 minut umyj włosy szamponem.
  9. Jako olejek regenerujący i pielęgnujący spierzchnięte dłonie oraz łamliwe paznokcie – odrobinę olejku wmasuj w dłonie, płytkę paznokcia oraz w skórki.
  10. Jako składnik receptur DIY (faza tłuszczowa): kremów, serów, balsamów.

Przed zastosowaniem zaleca się wykonać próbę uczuleniową na małym fragmencie skóry.


Uwagi:

Surowiec kosmetyczny do użytku zewnętrznego.

Surowiec pozyskiwany jest z roślin, dlatego poszczególne partie mogą się nieznacznie różnic kolorem i zapachem. Występowanie osadu jest naturalnym zjawiskiem, który nie umniejsza jakości oleju.

Produkt posiada certyfikat ekologicznej uprawy ECOCERT.

Olej sprzedawany jest w szklanej butelce z pipetą.

Specyfikacja

INCI Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Skład Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil; Rosmarinus Officinalis Leaf Extract
Pozyskiwanie Tłoczenie na zimno nasion krzewu jojoba Simmondsia Chinensis pochodzącego z ekologicznych upraw.
Postać Płynny, klarowny olej o delikatnym, lekko orzechowym aromacie i złocistym kolorze.
Komedogenność Bardzo niska
Kraj pochodzenia Ameryka Północna
Rozpuszczalność w tłuszczach
Zalecane stężenie w kosmetykach 1 - 100%
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i zacienionym, szczelnie zamknięty. Unikać temperatury przekraczającej 25 stopni C, powyżej tej temperatury olej przechowywać w lodówce – wówczas tężeje i krystalizuje
Spełnia wymagania wegańskie Tak

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl