Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Masło shea Nilotica -30% /krótka data/

Masło shea Nilotica Butyrospermum Parkii Butter
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,03 zł 12,90 zł 9.03
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Masło shea Nilotica |data ważności 12/2022|

100% naturalne, nierafinowane, tłoczone na zimno

Masło shea Nilotica swoją historią sięga dziesięcioleci, kiedy jego cenne i niepowtarzalne właściwości zostały odkryte przez mieszkańców Afryki. Ten cenny surowiec nadal pozyskiwany jest w tradycyjny sposób przez kenijskie kobiety i wykorzystywany zarówno do celów kulinarnych jak i kosmetycznych. Wytwarzany jest z owoców długowiecznego drzewa o wdzięcznej nazwie Masłosz Parka (Butyrospermum parkii var Nilotica). Drzewo to może żyć 300 lat, a pierwsze owoce pojawiają się po około 20-30 latach.

Surowiec ten wywarł znaczący wpływ na kobiecą społeczność w Kenii. Przy zbieraniu, czyszczeniu, suszeniu i prasowaniu orzechów shea biorą udział jedynie kobiety z lokalnych wspólnot. Dzięki temu, że w procesie wytwarzania surowca nie uczestniczą pośrednicy, całość wynagrodzenia za pracę jest kierowana bezpośrednio do kobiet i ich rodzin.

Masło shea nilotica oraz klasyczne masła shea posiadają podobne właściwości, jednak różnice można dostrzec w konsystencji oraz zapachu. Wersja Nilotica jest miękka, ziarnista, delikatniej pachnie, pod wpływem temperatury powyżej 25°C zmienia swoją postać w lekko płynną, grudkowatą masę. Jest to masło, które łatwiej rozprowadza się na skórze.


Właściwości masła shea Nilotica:

  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych kompleksowo nawilża, regeneruje i uelastycznia nawet bardzo suchą skórę.
  • Efektywnie koi i zapobiega przesuszeniu oraz pękaniu skóry.
  • Może służyć jako naturalny balsam na spękane i spierzchnięte usta.
  • Szybko się wchłania i pozostawia na skórze przyjemny, orzechowo-słodki zapach.
  • Wysoka zawartość witamin E oraz F zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry i chroni przed wolnymi rodnikami, a tym samym opóźnia proces starzenia.
  • Oferowane przez nas masło jest produktem nierafinowanym i tłoczonym na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne składniki, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, E i F, mające zbawienny wpływ na skórę.
  • Pielęgnuje skórę całego ciała i sprawia, że jest miękka i odżywiona.
  • Przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych oraz poparzeń słonecznych.
  • Może być stosowane jako naturalna odżywka do włosów suchych, łamliwych, rozdwajających się.
  • Nie posiada właściwości alergizujących.
  • Może być stosowane do pielęgnacji skóry dzieci.
  • Doskonale sprawdzi się do masażu ciała. Odpowiedni również dla kobiet w ciąży.

Składniki aktywne:

kwas oleinowy 50-75%, kwas stearynowy 15-50%, kwas palmitynowy 3-10%, kwas linolowy 2-10%, kwas arachidowy <2%, prowitamina A (beta-karoten), witamina E i F, woski, polifenole.


Dla kogo:

skóra sucha, przesuszona, wrażliwa, zniszczona, podrażniona, problematyczna (łuszczyca, AZS), dojrzała. Odpowiedni również dla dzieci i kobiet w ciąży (do masażu).


Jak stosować?

  1. Jako pielęgnacyjne masło do twarzy i ciała – niewielką ilość masła rozgrzej między palcami i aplikuj na skórę.
  2. Jako odżywczo-nawilżający balsam na suche dłonie, spierzchnięte usta, zrogowaciałe kolana, łokcie i pięty.
  3. Na przesuszone i zniszczone końcówki włosów – rozgrzej masło między palcami i rozprowadź na końcach włosów. Stosuj również podczas słonecznych kąpieli.
  4. Do masażu ciała – uelastyczni i wygładzi skórę oraz zadziała przeciw rozstępom. Odpowiedni również dla kobiet w ciąży.
  5. Jako składnik receptur DIY (faza tłuszczowa): kremów, balsamów, maseł do ciała, pomadek do ust.

Przed zastosowaniem zaleca się wykonać próbę uczuleniową na małym fragmencie skóry.


Uwagi:

Surowiec kosmetyczny do użytku zewnętrznego.

Surowiec pozyskiwany jest z roślin, dlatego poszczególne partie mogą się nieznacznie różnic kolorem, zapachem i konsystencją.

Masło sprzedawane jest w szklanym słoiczku.

Specyfikacja

INCI Butyrospermum Parkii Butter
Pozyskiwanie Wytłaczane na zimno z orzechów dziko rosnącego afrykańskiego drzewa Masłosz Parka (Butyrospermum parkii var Nilotica)
Postać Żółte, kremowe, miękkie, ziarniste masło o delikatnym orzechowym zapachu, przy temperaturze powyżej 25oC surowiec topi się i zmienia w lekko płynną, grudkowatą masę
Kraj pochodzenia Kenia
Rozpuszczalność w tłuszczach
Zalecane stężenie w kosmetykach 1 - 100%
Przechowywanie W temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i zacienionym, z dala od źródeł ciepła. Unikać temperatury przekraczającej 25oC, powyżej tej temperatury masło przechowywać w lodówce – wówczas tężeje
Spełnia wymagania wegańskie Tak

Opinie o produkcie (1)

7 kwietnia 2022

Nilotica ma fajną konsystencję i naprawdę świetnie nawilża. Mam tendencję do rogowaceń na kolanach i łokciach, masło bardzo dobrze sobie z nimi radzi. Na noc stosuję pod oczy, rano skóra jest miękka, super odżywiona i nawilżona:)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl